جان پناه بخشی از ساختمان است و با استفاده از متریالهای مختلف و با ابعاد متغیر، به منظور جلوگیری از سقوط افراد، به ویژه کودکان، طراحی و نصب میشود. این بخش علاوه بر ایمنی، جنبههای دکوراتیو دارد. در ادامه با ارتفاع جان پناه تراس و اهمیت ارتفاع جان پناه ساختمان آشنا خواهید شد.
جان پناه تراس چیست؟
جان پناه (Parapet) بخشی از ساخت و سازهای انتهایی ساختمان است و در نقاطی که حساس به سقوط افراد است، اجرا میشود. این سازه در اطراف پشت بام، تراس، راهپلهها، آسانسورها و دیگر بخشهایی که خطر سقوط وجود دارد، نصب میشود. جان پناه، علاوه بر نقش ایمنی، در زیبایی و محافظت از ساختمان نیز نقش دارد.
ساختار جان پناه
جان پناه از مواد متنوعی مانند آجر، بتن، شیشه، فلز، کابل و غیره ساخته میشود. انتخاب مواد وابسته به ایمنی و ظاهر ساختمان است. برای مقاومت در برابر نیروهای جانبی از مصالح محکم مانند ملات، سیمان، و آجر مرغوب استفاده میشود.
کاربردهای جان پناه چیست؟
مشاهده نمونه کارها اینستاگرام ما
برای جلوگیری از سقوط افراد و همچنین به منظور زیبایی در اطراف پشت بام نصب میشود. همچنین برای تراسها و راهپلهها، جان پناه به عنوان محافظ مؤثری در برابر خطرات سقوط به کار میرود.
و اطراف آسانسورها که ممکن است افراد از آن جلوگذشت کرده و به خطر بیافتند، نصب میشود. در ساختمانهای عمومی مانند بانکها، بیمارستانها، و ایستگاهها جان پناه جهت افزایش ایمنی به کار میرود.
ضوابط استفاده از جان پناه
ارتفاع مناسب جان پناه باید بر اساس استانداردها و مقررات ملی تعیین شود تا ایمنی افراد ساختمان تضمین شود. مواد استفاده شده باید دارای مقاومت کافی در برابر فشار، ضربه، و شرایط جوی باشند.
جان پناه باید بصورت دورهای بازبینی، تعمیر و نگهداری شود تا عمر مفید آن حفظ شود. طراحی جان پناه باید با سبک و ظاهر ساختمان هماهنگ باشد.
آشنایی با ارتفاع جان پناه مقررات ملی
جهت ارتباط با مشاوران مجموعه، با شماره های زیر تماس بگیرید.
دفتر اصلی: ۳۳۵۲۳۲۰۷۰۲۶
شماره موبایل: ۰۹۱۲۹۴۱۵۷۴۹
- ارتفاع دست اندازها یا جان پناهها از سطح فضا یا پشت بام 10/1 متر باشد.
- ارتفاع از لبه پله یا سطح شیبدار 90 سانتیمتر باشد.
- اگر ارتفاع سکوی جانپناه کمتر از ۴۵ سانتیمتر باشد، اندازهگیری ارتفاع از روی سکو انجام شده و باید از این سطح تا ۱۱۰ سانتیمتر ادامه یابد.
- در صورتی که سکوی جانپناه ارتفاعی بیش از ۴۵ سانتیمتر داشته باشد، ارتفاع از کف سکو و سطح پایین ساختمان محاسبه میشود.
- در شهرهایی که رعایت مقررات سازمان آتشنشانی الزامی است، حداقل ارتفاع جانپناه نباید کمتر از ۱۲۰ سانتیمتر باشد.
- فاصله بین نردههای عمودی جانپناه نباید بیش از ۱۱ سانتیمتر باشد.
نکات مهم:
در صورت استفاده از میلههای افقی در دست انداز و جان پناه، باید از فاصلههای مناسب برای جلوگیری از بالا رفتن کودکان با تدابیری مانند شیب داخلی یا هلالی برگشته (شیب معکوس متغیر) استفاده شود. استفاده از اضلاع افقی مورب در نرده ممنوع است، زیرا این امر میتواند منجر به حوادث ناخوشایندی شود.
حداقل ارتفاع جان پناه تراسها و بالکنها به 1.2 متر توصیه میشود. ستونهای کناری باید به ارتفاع 1.35 متری باشند. برای مهار لرزه در فواصل بین ستونها، از وادار و میلگرد بستر استفاده شود.
در صورت فاصله بیشتر از 4 متر بین ستونها، برای مهار دیوار جان پناه از وادار میانی به صورت عمودی با میلگرد بستر استفاده کنید. یک روش دیگر برای مهار لرزه جان پناه استفاده از میلگردهای مسلح کننده در دیوار و در فواصل 1 متر است.
این نکات و ضوابط به منظور افزایش ایمنی و پیشگیری از حوادث تدوین شدهاند و ارائه اطلاعات بر اساس مقررات محلی و الزامات سازمان آتشنشانی الزامی است. قبل از اقدام به اجرای هر پروژهای، توصیه میشود که با مقامات محلی و نهادهای مربوطه در تماس باشید و ضوابط جاری را بررسی کنید.
ضوابط و مقررات
ضوابط و مقررات طراحی جان پناه به منظور ایجاد سازههایی با ایمنی کامل و استانداردهای مشخص، به شرح زیر هستند. ارتفاع جان پناه یک مسئله مهم در طراحی ساختمانها و ایمنی ساکنان است.
بیشتر بخوانید:ضخامت جان پناه (عوامل موثر در تعیین ضخامت)
طراحی جان پناه چیست؟
ارتفاع جان پناه ممکن است در شرایط مختلف و بر اساس نقشههای ملی و استانداردهای مرتبط تعریف شود. در زیر، به برخی از ارتفاعات جان پناه در شرایط مختلف اشاره میشود:
ارتفاع جان پناه
حداقل ارتفاع جان پناه در ساختمانها به طور کلی حداقل ۱.۱۰ متر تا ۱.۲ متر توصیه میشود. این ارتفاع به اندازه کافی برای ایجاد فضای ایمن و محافظتی در مواجهه با حوادث مختلف است.
ارتفاع جان پناه پله
در صورت وجود جان پناه پله، حداقل ارتفاع از لبه پله یا سطح شیبدار باید حداقل ۹۰ سانتیمتر باشد.
ارتفاع جان پناه پشت بام
اگر جان پناه پشت بام باشد، حداقل ارتفاع آن نیز بر اساس استانداردها تعیین میشود. این ارتفاع باید از لبه پله یا سطح شیبدار حداقل ۹۰ سانتیمتر باشد و در بعضی موارد بیشتر توصیه میشود.
ارتفاع جان پناه بالکن
ارتفاع جان پناه بالکن نیز به طور کلی باید حداقل ۱.۲ متر باشد. این ارتفاع از لحاظ ایمنی و جلوگیری از سقوط افراد از بالکن بسیار حائز اهمیت است.
ارتفاع جان پناه در مدارس
ارتفاع جان پناه در مدارس ممکن است بر اساس ضوابط ملی یا استانداردهای خاصی تعیین شود. این ارتفاع باید اطمینان از ایمنی کودکان و کارکنان مدرسه در شرایط اضطراری فراهم کند.
در هر صورت، مشخصات دقیق ارتفاع جان پناه بر اساس قوانین ملی و محلی ممکن است متغیر باشد و بر اساس نوع ساختمان و مقررات مربوط به هر منطقه تعیین شود. توصیه میشود که هنگام طراحی و ساخت جان پناه، با تیمهای مهندسی متخصص و مجرب همکاری شود و به تمامی ضوابط و استانداردهای مرتبط توجه شود.
مجموعه فنی مهندسی اکبرزاده از سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را اغاز کرده است و در زمینه شیشه بالکنی تاشو، کابین دوش حمام، درب اتوماتیک شیشه ای، شیشه اسلایدینگ، سیستم تجاری، پارتیشن شیشه ای و …. فعالیت میکند .
جهت ارتباط با مشاوران مجموعه، با شماره های زیر تماس بگیرید.
دفتر اصلی: ۳۳۵۲۳۲۰۷۰۲۶
شماره موبایل: ۰۹۱۲۹۴۱۵۷۴۹
سخن پایانی:
ارتفاع جان پناه تراس به عنوان یک جزء حیاتی در ایمنی ساختمانی تلقی میشود. این موارد مهم برای اطمینان از ایمنی ساکنان در شرایط اضطراری و حفظ استانداردهای ساختمانی تدوین شدهاند. ارتفاع جان پناه تراس حداقل ۱.۲ متر است.
این ارتفاع به اندازه کافی برای ایجاد محافظت و ایمنی ساکنان نسبت به موارد احتمالی ناشی از زلزله یا حوادث دیگر است. در ساخت جان پناه تراس، از مصالح مقاوم به زلزله و عوامل جانبی دیگری که ممکن است به ساختار تأثیر بگذارند، استفاده شود.
در کل، ارتفاع مناسب و طراحی صحیح جان پناه تراس به عنوان یک ابزار اساسی برای افزایش ایمنی ساکنان در مواجهه با شرایط اضطراری بسیار حیاتی است.